Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egy hosszú nap után – A fogorvos fohásza (Vigyázat, olvasmányos!)

Vendégszerző

Miért túlórázom ötödik napja? Kezdjük az elején, mert mindez elkerülhető lenne a megfelelő szájápolással.

Életünk egyik fontos feladata, hogy megtaláljuk létezésünk értelmét, okát és életünk küldetését. Testünk arra szolgál, hogy ehhez hozzásegítsen, úgymond biztosítsa a fenntartható földi létezésünk fiziológiai alapjait. Egyformán kell figyelnünk testünk és lelkünk egészségére; nem véletlen tartja a mondás, hogy ép testben ép lélek. Tehát a magas szintű szellemi tudatosság egyik legfontosabb feltétele a magas szintű testi tudatosság elérése is.

Ha nem akarjuk, hogy fogainkat megtámadják a kórokozók, törődnünk kell a hétköznapi szájhigiéniával is.  A fogászati tudomány ars poeticája szerint minden percet, amit fogainkkal és tápcsatornánk első szakaszának ápolásával töltünk, duplán megtéríti az emésztőrendszer megfelelő működése. 

A fogkefe feltalálása óta közel 500 év telt el, de használata viszonylag lassan vált napi rutinná. Korábban ágacskákat, textúrás, elágazó gyökereket használtak fogtisztítás céljából, és erről nagyjából 300 év alatt fokozatosan tértek át a fogkefére. Az ipari forradalom a fogkefe használata terén is fellendülést hozott. Az idő és a technológia fejlődése egy olyan konstruktív irányba terelte a fogkefegyárakat, hogy a szélsőséges szájhigiénés megoldások kikopásával létrejött az az arany sztenderd, amelyet ma klasszikus szájápolásnak nevezünk (fogkefe, elektromos fogkefe, szájzuhany, fogselyem, fogköztisztító, fogkrém stb).

A legtöbb dentálhigiéniés szakember egyetért abban, hogy a leghatékonyabb tisztítást elektromos fogkefe használatával érhetjük el. A vélemények abban térnek el, hogy melyik gyártó termékeit ajánlják. Egyes szakemberek a mágneses meghajtással működőre, mások az ultrahangos, vagy szónikus, megint mások az egyszerű rezgőmotoros elektromos fogkefékre esküsznek. A kulcs azonban a fogkefefej geometriájában, a sörte anyagában és a mozgás frekvenciájában/amplitúdójában, nem mellesleg a fogkrém milyenségében rejlik. A legjobb fogtisztítási hatásfok akkor érhető el, amikor a sörték elérnek minden zugot, fogközt, és a rezgés – a fogkrém kémiai tisztító hatásának segítségével – képes ledörzsölni a lerakódott anyagokat. Fontos a fogkrém megfelelő pH-értéke és a sörték mozgási frekvenciája, ahogyan az is, hogy a felhasználó mennyire tudatosan mossa a fogát.

Leggyakrabban azt kérdezik a páciensek, melyik a legjobb fogkefe, de ilyen nincs, mivel csak a fenti tényezők szoros együttállása esetén beszélhetünk kiemelkedő hatékonyságról. Az ultrahangos, a szónikus és a mágneses hajtóművel rendelkező fogkefék rezgési frekvenciája viszont már megüti azt a határértéket, amellyel minimális nyomás alkalmazása mellett is maximális tisztítási hatásfok érhető el, ráadásul különösen egyszerű a használatuk.

A szónikus elektromos fogkefe által létrehozott rezgések segítségével az ínyzsebekben és a fogak közötti résekben lévő lerakódások hatékonyan eltávolíthatóak, így a baktériumok, egyéb mikróbák is. A fogkő-képződés megakadályozására is rendkívül hasznos. 

Külön érdekesség, hogy már megjelentek a piacon olyan új fejlesztésű fogkrémek, amelyek az adott fogkefe meghajtás típushoz illeszkednek, így érnek el maximális tisztító hatásfokot. 

A fogkefe éppen olyan frekvenciával taszítja bele a résekbe a fogkrémet alkotó részecskéket, hogy azok berezonálnak a zugok, fogközök mélyén, és ott magukba zárják azokat a nem kívánatos anyagokat, amik nagy valószínűséggel ott maradtak volna, ha nincs összehangolva a fogkefe mozgása a fogkrémet alkotó részecskékkel.

 

Aki hosszú, boldog életet szeretne, és ennek megteremtené a szájhigiénés alapját, vegyen elektromos fogkefét és használja tudatosan. Ennyit kérünk mi, fogorvosok, mert akkor talán néhány év múlva nekünk sem kell ennyit túlóráznunk.

 

Dr. SONIC és Fairywill szónikus fogkefék az E-Hall kínálatában

Dr. SONIC fogkrémek speciális formulával, szónikus fogkefével való használaltra fejlesztve

Szájápolási csomagok az E-Hall kínálatában

Dr. SONIC fogkefe-fertőtlenítő

 

 

Árukereső.hu