Mikrobiom a szájüregben

dr. Szendrő Zsófia fogorvos

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy régi, gyermekkorom egyik kedvenc mesefigurájához—Mikrobi-hoz—lesz köze ennek a cikknek, sajnos el kell keserítenem, mert egyáltalán NEEEM. Helyette a szájüregi mikrobiom vagy más néven szájflóra kerül terítékre (bár lehet, hogy Mikrobi hősünkről szívesebben olvasnál laugh )

De a viccet félretéve….

Mi rejtőzik e név mögött?

A szájüreg mikrobiomja tulajdonképpen a szánkban megtalálható baktériumok összességét jelenti. Szám szerint akár összesen 700-nál is több különböző fajtát. Közülük léteznek számunkra hasznosak (pl.: egyesek segítik az emésztésünket, mások próbálják megakadályozni a fogszuvasodást), és vannak köztük ránk nézve károsak is, amelyek száj-és fogbetegségeink okozói.

Szájflóránk kialakulása már szinte születésünk pillanatától elkezdődik, mely folyamatot rengeteg tényező befolyásolhat. Ezek lehetnek például, hogy mikor bújnak ki a tejfogaink vagy hogy édesanyánk dohányzott-e születésünk előtt vagy volt-e fogágybetegsége.

És vajon mik befolyásolják a már kialakult mikrobiomot a szánkban? Meg tud változni egyáltalán? A válasz: Igen, a szájhigiéniánk, az étkezésünk és egészségügyi problémáink is kihatnak szájüregünk mikrobiomjára, így megváltoztathatják azt. Vagyis, ha valamilyen oknál fogva felborul a szájflóránk egyensúlya, akkor a káros baktériumok elszaporodnak a szánkban, és lyukas fogakat, rossz leheletet, ínygyulladást vagy akár fogvesztést is eredményezhetnek. Mit tehetünk, hogy mindezeket elkerüljük?

  1. Ha lehet kerüljük a cukrokban gazdag táplálékokat és fogyasszunk inkább egészséges, rostdús ételeket, italokat!
  2. Tegyünk a jó szájhigiéniánkért! Mossunk fogat naponta legalább kétszer és este használjunk fogselymet és/vagy szájzuhanyt!
  3. Kerüljük a káros szokásokat, mint a dohányzás vagy alkohol fogyasztás!
  4. Járjunk el legalább félévente fogászati szűrésre (és fogkőeltávolításra, ha szükséges)!
 
Tudtad? A Dr. Sonic Microbiom Control fogkrém rendszeres használata segíthet fenntartani a szájüregi mikroflóra egészséges egyensúlyát, ráadásul kifejezetten szónikus fogkefével történő használatra fejlesztették. (A jelenleg elérhető fluoridmentes fogkrém használata mellett javasolt kúraszerűen remineralizáló paszta használata!)

 

 A kiegyensúlyozott szájüregi mikrobiom kulcsfontosságú szerepet tölt be szánk és általános egészségi állapotunk megőrzésében. Vigyázzunk hát rá és inkább előzzük meg a problémákat! 
Tartalomhoz tartozó címkék: fogkrém szájzuhany szónikus fogkefe
Árukereső.hu