Szájzuhany kisokos

A szájzuhanyok terén nagyon megoszlanak ismereteink. Sokaknak ismeretlen ez az eszköz, mások mindennapi fogápolási rutinjának elengedhetetlen részét képezi. Ezért az alapokkal kezdjük, de célunk, hogy a bejegyzést kitartóan végigolvasva a tapasztalt felhasználók is hasznos információkkal gazdagodhassanak.

Mi is a szájzuhany?

Olyan szájápolási eszköz, amelynek segítségével a fogközökbe szorult ételmaradékokat, és a lepedéket irányított vízsugár felhasználásával eltávolíthatjuk a nehezen hozzáférhető területeken is. Ezáltal megelőzhető a fogkőképződés, szájszag kialakulása, visszaszorítható a fogszuvasodás és más fogászati problémák kialakulása. A fix fogszabályozóval rendelkezők számára elengedhetetlen a használata.

A fogselyemhez hasonló funkcióval bír, de használata sokkal kényelmesebb a selyemhez viszonyítva, és nem tud beszorulni a fogközökbe, nem okoz ínysérülést (természetesen hozzá kell szokni a használatához, és fogínyprobléma esetén körültekintően kell alkalmazni).

A fogíny masszírozásával serkenti az íny vérkeringését, javítja állapotát. Fogínygyulladás esetén kulcsfontosságú a fokozott szájhigiénia fenntartása, mely a megfelelően kiválasztott szájzuhany segítségével hatékonyan fenntartható.

Egy speciális, kanál alakú fúvóka segítségével igazán hatékonyan megtisztíthatjuk a nyelvet is a rá tapadó bakteriális filmrétegtől (plakk).

A fent leírtak ismeretében magabiztosan ajánljuk gyakorlatilag bárkinek a szájzuhany használatát.

A szájzuhany fő részei

  • Tartály: Ide kell betölteni a folyadékot.
  • Főegység: Magában foglalja a vízpumpát, csöveket, vezérlőegységet, gombokat, akkumulátort, kézi kivitelnél fogantyú is egyben.
  • Fúvóka: A vízsugarat irányító cserélhető fejrész: többféle speciális típus elérhető a különböző funkciókhoz.

Típusai

Ma már elérhetők a fogorvosi rendelőkben látottakhoz hasonló, asztali, vezetékes kivitelű készülékek, melyek tartálya több használatra elegendő vizet képes befogadni, ezek komoly főegységéhez a fogantyú és fúvóka-rész egy csövecskével csatlakozik.

A közismert kézi változatok működhetnek elemmel, tölthető akkumulátorral, vagy akár hálózatról is. Ezek legnagyobb része beépített tartállyal rendelkezik, mely a markolat részét képezi, és nagyjából egyszeri használatra elegendő folyadék befogadására képes. Speciális típusaik a tartálynélküli kivitelek, melyek helytakarékosak, egy cső segítségével veszik fel pohárból a vizet; valamint léteznek egészen apró, összecsukható, saját tartállyal rendelkező "utazó" változatok, vagy hipermodern, kamerás kivitelű kuriózumok is. Utóbbi segítségével képesek vagyunk vizuálisan is követni az elvégzett munkát.

Hogyan működik, hogyan kell használni?

A szájzuhany használata fogmosás előtt javasolt. Ha ugyanis ekkor eltávolítjuk a lepedék egy részét és a fogak közé szorult ételmaradékot, a fogkefével hozzáférhetünk az addig elérhetetlen területekhez is.

A fő lépések

  • Töltsd fel a tartályt vízzel (vagy hígított szájvízzel). *Tipp: Langyos vizet használj a hideg-érzékenység elkerülése érdekében.
  • Csatlakoztasd a kiválasztott fúvókát. A fúvóka legyen tiszta és átjárható. Ha eltömődött, tisztítsd meg, vagy cseréld le.
  • Válaszd ki a működési módot és a vízsugár erősségét a felhasználás céljának és egyéni érzékenységednek megfelelően. *Tipp: Kezdők válasszák a legkíméletesebb fokozatot!
  • Hajolj a mosdókagyló fölé és helyezd a szádba a fúvókát. Csak ezután kapcsold be a készüléket, hogy ne fröcsköld szét a vizet. A fúvókát ne nyomd rá a fogakra és az ínyre, mert ezzel sérülést okozhatsz! Mindig csukd össze az ajkaid amennyire lehetséges, ezzel megelőzve a további fröccsenést, de engedd a mosófolyadékot a mosdókagylóba folyni a szádból.
  • A fúvókát úgy irányítsd, hogy a vízsugár merőlegesen érje a fogsort, kb. 3 mm távolságban az íny vonalától. Az íny vonala mentén haladj, néhány másodpercig elidőzve minden fogköz területén. A fogakra is irányíthatod a vízsugarat, a lepedék fellazítása érdekében.
  • Minden használat után ürítsd ki a tartályt, és töröld szárazra a készüléket. A csövek és fúvókák kiürítése nagyon fontos, mert bennük kedvező környezet alakul ki a mikroorganizmusok számára, amennyiben víz reked bennük. A tartály kiürítése után tehát érdemes üresen járatni néhány másodpercig a készüléket, hogy a bennrekedt vizet kifújjuk

Kik használhatják?

Röviden: Mindenkinek ajánljuk. De miért is? Mert azon túl, hogy hiszünk benne, hogy mindenki számára előnyös, azok, akik rendszeresen használják, kedvező változásokról számolnak be.

Ha mégis szükség van rá, hogy megszólítsuk azokat, akik számára javasoljuk a szájzuhany használatát, az alábbiakat emelnénk ki:

A rossz szájszaggal küzdők

A szájszag okai közül több is sikeresen kezelhető szájzuhany használatával! A szájban a baktériumok eltávolítása fogkefével nem minden területen kivitelezhető, például tipikusan a nyelvre tapadó makacs lepedéktől szinte lehetetlen megszabadulni. Egy speciális, kanálszerű fúvókával a vízsugár erejét is használhatjuk a nyelvre tapadó lepedék eltávolítására. A fogínytasakokban, fogközökben megbújó baktérium-kolóniák eltávolításához nem kell sok magyarázatot fűznünk, hiszen éppen erre való a szájzuhany.

Állandó fogszabályozóval élők

Aki fogszabályozóval rendelkezik, valószínűleg hallott már a szájzuhanyokról, hiszen ma már a fogorvosok ezt a módszert ajánlják a fogszabályozó tisztán tartására. Fogkefével ugyanis szinte lehetetlen az apró fém- és gumialkatrészek megtisztítása.

Fogínygyulladással küzdők

Fogínygyulladásban minden esetben szükséges a fogorvos tanácsát kikérni, ám általánosságban elmondható, hogy a fogíny állapotát a masszírozó funkcióval rendelkező szájzuhanyok javítják. A gyulladásért felelős kórokozók számát csökkenti a szájzuhany használata, ezért a legtöbb esetben a fogorvosok is javasolják beszerzését, azonban a fogszakorvosnak kell mérlegelnie a szükségességét!

Rögzített fogpótlással rendelkezők

A koronák, hidak és társaik további búvóhelyként szolgálnak a kórokozók számára, ezért kiemelten fontos a tisztításuk, amely igazán hatékonyan szájzuhany napi használatával kivitelezhető.

Cukorbetegek, várandósok

Ezekben az állapotokban fokozott az ínygyulladás, sorvadás veszélye, ezért kulcsfontosságú a rendszeres, aprólékos szájhigiéniai rutin, az íny alapos tisztításával, masszírozásával együtt.

Kézügyességükben korlátozott személyek

A szájzuhany használata megkönnyíti azok dolgát akik koruknál fogva, illetve testi vagy szellemi korlátok miatt nehezen tudják megtisztítani a fogaikat kellőképpen. Egy jó minőségű elektromos fogkefe és szájzuhany azonban számukra is elérhetővé teszi a tökéletes szájhigiéniát.

Szájhigiéniára különösen igényes személyek

Aki igyekszik elkerülni a fogászati problémák kialakulását, azok számára nem kell magyaráznunk, miért érdemes tenni egy próbát a szájzuhany használatával.

*Ha leírtuk részletesen, kiknek javasoljuk, meg kell említenünk azt is, milyen esetben ellenjavallt a szájzuhany használata. Fogágybetegségben nagyon körültekintő használat mellett nem tilos a szájzuhany alkalmazása, de kizárólag a fogorvos engedélyével és útmutatása szerint!

Ha a további részletekre is kíváncsi vagy, olvass tovább!

Milyen használati módok elérhetők?

A legtöbb szájzuhanyon különböző vízsugár-erősségű, vagy akár folyamatos és szaggatott (Pulse) működési módok elérhetők. A leggyakrabban vásárolt kézi akkumulátoros készülékek 3-6 működési módot kínálnak, melyek elnevezése gyártó-függő, de általában vagy a víznyomás erősségére utal, mint pl. Weak (gyenge), Normal, Strong (erős), vagy az ajánlott alkalmazási módon alapul, pl. Clean (mélytisztítás), Massage (ínymasszírozás), Pulse (szaggatott vízsugár), Sensitive (érzékeny fogak/íny tisztítására). Minden esetben szükséges az elérhető módok leírását tanulmányozni a készülék útmutatójában. Kezdő felhasználók mindig a legkíméletesebb módot válasszák, hogy hozzászokhassanak a szájzuhany használatához. Amennyiben speciális működési módot szeretnél kihasználni, érdemes a vásárlás előtt tájékozódni az elérhető módokról és fúvókákról.

Milyen fúvókák elérhetők?

Szájzuhany-választáskor fontos szempont a készletben mellékelt fúvókák száma mellett azok típusainak áttekintése. Egyes típusok alapcsomagja a klasszikus fúvókát tartalmazza, változó számban, míg mások akár 4-5 féle különböző fúvókát mellékelnek az alapcsomaghoz. Előfordul olyan készlet is, amely több klasszikus fúvóka mellett a rájuk felhúzható gumi-feltéteket tartalmaz, melyek segítségével a klasszikus fúvóka átalakítható speciális funkciójú típusokká. A fúvókákat fogorvosok ajánlása szerint 3-6 hónapos ciklusonként érdemes cserélni. Az egyes gyártók fúvókái ritkán illeszkednek más gyártók termékére, ezért érdemes több fúvókával rendelkező modellt választani, vagy a forgalmazónál érdeklődni az elérhető tartozékokat illetően.

  • Klasszikus fúvóka: A fogak 360°-os tisztítására alkalmas finoman szűkülő, hajlított végű fúvóka, a mindennapi tisztításhoz. A fogsorhoz 90°-os szögben illesztve használjuk, a hátsó fogaktól kiindulva, az első és hátsó fogfelszíneken, és igény szerint a rágófelületeken is. Félévente cseréld le a fúvókát!
  • Fogíny fúvóka: A fogínytasakok tisztítására, az íny vérkeringésének serkentésére alkalmas erősen szűkített gumivégű fúvóka. Könnyedén irányíthatjuka folyadékot a fogínytasakokba a segítségével, a fogíny szélénél 45°-os szögben tartva a fúvókát. 3 havonta cseréld a fúvókát, és ha a gumivég sérült, ne használd tovább!
  • Fogszabályzó fúvóka: Kifejezetten a fix fogszabályzók apró részleteinek tisztítására kialakított kúpos végű fúvóka. A fúvóka vége a megfelelő szögben illeszthető a fogszabályozó alá. 3 havonta javasolt a fúvóka cseréje.
  • Plakk fúvóka: Speciális kialakítású, kefében végződő fúvóka rögzített fogpótlások tisztítására. A vízsugár mellett a sörtékkel is tisztítja a hidakat és pótlásokat. Úgy irányítsd a fúvóka végét, hogy a kefe elérje a fogfelszínt, és 90°-os szöget zárjon be a fogsorral. Haladj végig a fogsor mentén, különös tekintettel a pótlások területére. 3 havonta javasolt cserélni.
  • Nyelvtisztító: Kanál alakú fúvóka, mellyel a nyelvre tapadt lepedék hatékonyan eltávolítható. A kanalat hátával kifelé illeszd a nyelvhát középső részére, a készülék kikapcsolt állapotában, majd indítsd el a vízsugarat, és húzd le lassan a kanalat a nyelv hegyéig. Ismételd szükség szerint kezdetben kissé a nyelv oldala felől indulva. Félévente érdemes cserélni.

Még maradt kérdésed? Olvass tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekért!

Használható a víz helyett szájvíz?

Igen, a legtöbb szájzuhany tartályába tölthetünk hígított szájvizet, a fokozott tisztaság, friss lehelet érdekében. A Chlorhexidine és Listerine típusok biztonságosan használhatók szájzuhanyokban, de más típusok használata is megengedett, a lent leírt szabályok betartása mellett. Olyan esetekben is használhatunk hígított szájvizet, amikor az íny védelmére, regenerálásra javasolja a fogorvos a gyógyhatású szájvíz használatát (kérd orvosod tanácsát!). Fontos, hogy a szájvizet csak hígítva töltsd a tartályba, és a szájzuhany használata után öblítsd ki tiszta vízzel!

*Tippünk: Előbb öntsd a vizet (langyosat!) a tartályba, és a végén a szájvizet, így elkerülheted a folyadék habzását. Az arányok tekintetében többféle javaslattal találkozunk. Az egyik szerint egy kevés (pl. 1 kupak) szájvizet adjunk a majdnem teli tartály vízhez. Mások a szájvíz víz 1:1 arányára esküsznek. Mi azt javasoljuk, hogy próbálj ki különböző keverési arányokat, mert a szájvizek „erőssége” eltérhet. Használd a számodra komfortos arányt, de a szájvíz mennyisége ne haladja meg a csapvíz mennyiségét!

Tilos a szájzuhanyban az illóolajok, jód és sóoldatok használata, mivel ezek károsíthatják a készüléket!

Hogyan fertőtleníthetem a szájzuhanyom fúvókáit?

Válaszd le a fúvókát a készülékről, majd helyezd 1 rész hidrogén-peroxidot vagy háztartási ecetet és 2 rész vizet tartalmazó edénybe 5-7 percre. Öblítsd langyos vízzel.

Alternatív módszer: használj antibakteriális szájvizet a fúvóka áztatására, vagy 1:1 arányban vízzel hígítva a szájzuhany tartályába töltve, a fúvókát felhelyezve, átmoshatja a készüléket a folyadékkal. A művelet után közvetlenül öblítsd tiszta vízzel a tartályt, és mosd át a készüléket. Ezután száraz tartállyal járatva a készüléket, fúvasd ki a felesleges vizet!

Az ajánlott időszakonkénti fúvóka-cserét nem váltja ki a fenti módszer!

Hogyan tisztítsam a szájzuhanyom?

Víz és ecet keverékével elpusztíthatod a baktériumokat a tartályban és a készülékben, és a vízkő-lerakódásoktól is megszabadulhatunk. Egy teli tartályhoz adj 1-2 evőkanál ecetet. Ne feledkezz meg a vizes öblítésről és szárításról sem! A tisztító-keveréket átfújathatod a rendszeren egy pár másodperces bekapcsolással, melyet szintén vizes öblítés követ. Az ecetes víz helyett használhatsz 1:1 hígítású antibakteriális szájvizet is. A tisztítást 1-3 hónapos időközönként érdemes elvégezni.

Milyen hőmérsékletű vizet töltsek a szájzuhany tartályába?

Langyos, vagy kézmeleg vizet, így elkerülhető az érzékeny fogak és íny okozta kellemetlen érzés. Ez azért is fontos, mert az első élmény meghatározza, hogy szeretjük-e a szájzuhany használatát. Ha tehát ezt az első használat előtt olvasod, érdemes emlékezned rá!

Mikor használjuk a szájzuhanyt? Fogmosás előtt, vagy után?

Erről megoszlanak a vélemények, de szerintünk egyértelműen fogmosás előtt érdemes használni, hogy a makacs letapadásoktól, nehezen elérhető helyeken beragadt ételmaradéktól megszabaduljunk, fellazítsuk a szennyeződést, amelynek eltávolítását így megkönnyítjük. Főleg így gondoljuk azért is, mert elkötelezett hívei vagyunk a szónikus fogkefe használatnak, amely rendkívül hatékony fogápolási eszköz, és amellyel karöltve a szájzuhany olyan verhetetlen szájhigiénés párost alkot, amiről csak szuperlatívuszokban tudunk beszélni.

Az E-Hall elhozza Neked a válogatott minőségi termékeket, elérhető áron!
Tartalomhoz tartozó címkék: szájzuhany
Árukereső.hu